Skip to content

Een kijkje backstage tijdens DSFW

Een kijkje backstage tijdens DSFW

 

Tijdens het maken van onze Laurent special vond de zesde editie van de Dutch Sustainable Fashion Week plaats. Laurent Salon & Spa werkt nauw samen met Aveda, hoofdsponsor van het event, en dus mochten wij meekijken met Loren, één van Laurent’s stylisten die tijdens de openingsshow van Tommy Driessen aan het werk was.

De Dutch Sustainable Fashion Week (DSFW) is een groot landelijk mode-evenement dat volledig in het teken staat van duurzaamheid en innovatie in mode. Met terugkerende thema’s als circular fashion, waste reduction en (new textile) innovation maakt deze week steeds weer impact op de industrie én het publiek.

Stylist van de sterren

PHOTO © 2019 TEAM PETER STIGTER SPRING/SUMMER 2020

Tommy, die als stylist van de sterren bekend staat, creëerde een collectie van kledingstukken en stoffen die hij in zijn carrière heeft verzameld en opende daarmee DSFW. Zijn debuutcollectie ‘Fashtainable’ liet zien dat duurzaamheid hand in hand gaat met fashion. Zijn veertig looks, bestaande uit kledingstukken variërend van red carpet jurken tot chique herenpakken, waren allemaal even indrukwekkend.

Wanneer Aveda een bijzondere klus zoals die voor de Dutch Sustainable Fashion Week aanpakt, worden de aangesloten salons in de hele wereld hiervan op de hoogte gebracht. Lieve van der Borght, brand general manager Benelux van Aveda, kwam over uit Antwerpen en ik mocht van haar een kijkje achter de schermen nemen.

Utrecht was erbij

PHOTO © 2019 TEAM PETER STIGTER SPRING/SUMMER 2020

Maar liefst veertig modellen waren ter plaatse om de creaties van Tommy Driessen te showen op de catwalk. Van spannende speelpakjes en plastic broeken tot prachtige avondjurken, alle items vroegen een andere look. “We sturen alle Aveda salons wereldwijd een mailtje dat we deze opdracht hebben”, vertelt Lieve, “en vervolgens vragen we of stylisten deze dagen willen komen helpen.”  Eén van de stylisten die zich opgaf was Loren, van het Utrechtse Laurent.

Alleskunners

Wanneer ik backstage kom is het een mengelmoes van prachtige modellen in badjas en in het zwart geklede Aveda stylisten. Allen druk in de weer met een eigen schema en eigen producten. Lange aan elkaar geschoven tafels vormen het decor voor krultangen, föhns, borstels en tassen vol make-up. “Tommy bedenkt de complete looks voor bij zijn outfits”, vertelt Lieve. “Als Aveda stylist moet je dus ook in staat zijn om alles uit te voeren, of het nou je eigen stijl is of niet.” De stylisten hebben allen een tekening van ‘hun’ modellen, met de uitgetekende looks. Alles moet kloppen”, gaat Lieve verder, “en er precies zo uit komen te zien zoals het door Tommy bedacht is.”

Zenuwen

PHOTO © 2019 TEAM PETER STIGTER SPRING/SUMMER 2020

Dat er nogal wat druk op de, veelal jonge, stylisten ligt is duidelijk voelbaar. “Ik ben voor zo’n klus ook altijd ineens weer zenuwachtig” vertelt de Utrechtse Loren. “Op de vloer in de salon heb ik dat nooit. Daar ben ik zo zeker van mijn zaak en mijn werk, daar kan ik alles aan, maar zo’n klus backstage is toch anders.” Reden voor zenuwen bleek Loren niet te hebben, want het Aveda team was zo van haar werk onder de indruk dat ze geselecteerd was om op de afterparty aan het publiek te demonstreren hoe ze de look bij haar modellen heeft gecreëerd. “Super tof natuurlijk dat je die erkenning krijgt”, vertelt ze. “De aanwezige Aveda directors uit Londen zijn hier en die weten wel waar ze het over hebben natuurlijk.”

Duurzaam op de catwalk

Tijdens de show stralen de modellen op de catwalk onder het toeziend oog van tout bekend Nederland. Een goede ontwikkeling, want dat de front row van de DSFW vol zit met sterren betekent dat duurzaamheid in de mode inmiddels een belangrijk onderwerp. En dat werd hoog tijd. De mode-industrie is de op één na vervuilendste industrie in de wereld, mede door de grote CO2 uitstoot en de hoeveelheid waterverspilling. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat een kledingstuk gemiddeld maar zeven keer gedragen wordt. Reden voor Tommy Driessen om alle waanzinnige items die hij in zijn carrière tot nu toe is tegengekomen te hergebruiken. Dat duurzame mode allang niets meer met geitenwollensok te maken heeft is inmiddels wel bekend, maar dat je met gerecyclede spullen ook de meest prachtige catwalk waardige looks kunt creëren heeft Tommy, met een beetje hulp van Aveda’s finest, maar mooi bewezen. 

PHOTO © 2019 TEAM PETER STIGTER SPRING/SUMMER 2020
Leave a comment

Your email address will not be published..

Laatste nieuws

Winter wijn en spijs bij Florent

Wie even wil ontsnappen aan de gure winterdagen, moet de komende maanden zeker een bezoekje brengen aan Florent.

Read more
Nieuw LEVEN! In Utrecht

Niet alleen UTRG is nieuw geland in de stad maar veel ondernemers met ons waagden dit seizoen de sprong. Voor UTRG magazine bezochten we een paar van de leukste nieuwkomers.

Read more
Centraal Museum opent alle deuren

Op 16 december opent het Centraal Museum, na een grondige verduurzamingsrenovatie, de nieuwe collectie-opstelling. Wij spraken directeur Bart Rutten over de nieuwe route en de collectie. 

Read more
Yvette en Phoenix over hun tweede leven

“Eindelijk valt alles op z’n plek” Twee mensen. Twee verhalen. Allebei hebben ze een lange zoektocht achter de rug. Iedere transgenderpersoon heeft een ander pad.

Read more

Cart

Your cart is currently empty.

Start Shopping

Select options