Skip to content

De Dom uit de kleren

Na 5 jaar wordt ze onthuld 

Deze zomer is het zo ver: na vijf jaar is de Dom weer helemaal uit de steigers. Daarom organiseert het Domkwartier de kunstroute ‘De Dom Ontrafeld’.

Vanaf 26 juni vind je in de tuinen achter de Dom de kunstwerken van gevestigde Utrechtse kunstenaars en studenten aan de HKU. Een mooie manier om de onthulling van de toren te vieren, en voor bezoekers om met een nieuwe blik te kijken naar de geschiedenis van de stad. Al voordat de Dom werd gebouwd voelden de inwoners van Utrecht zich ermee verbonden. Het leggen van de eerste steen in 1321 werd uitgebreid gevierd. In de 250 jaar die volgden, werkten vaklieden vanuit een kleine en goed georganiseerde bouwplaats aan de kathedraal.  De Dom was de zetel van de bisschop van Utrecht, die de macht had over een groot deel van Noord Nederland. De nieuwe kathedraal was niet alleen een eerbetoon aan God en het hiernamaals, maar ook een project van prestige. Als je de stad naderde, kon je de toren al van veraf zien. Daarmee moest het ook de macht van de bisschop en het Domkapittel uitbeelden. De oorspronkelijke bouwplannen bevatten dan ook een grote spits, om de toren nog hoger te maken.

 

De kunstroute ‘De Dom Ontrafeld’ opent op 26 juni, als de Domtoren haar 703e verjaardag viert. De kunstwerken zijn gratis te bekijken in de domtuinen.Naast de werken van gevestigde kunstenaars vind je op de kunstroute ook 5 projecten van studenten aan de HKU. In groepen werken de jonge makers samen aan de projecten, met de Domtoren als gezamenlijke inspiratiebron. De expositie is onderdeel van een reeks feestelijke activiteiten rondom de onthulling van de Dom. Alle activiteiten vind je via www.domtoren.nl/de-dom-pakt-uit

Leave a comment

Your email address will not be published..

Cart

Your cart is currently empty.

Start Shopping

Select options